A vendéglátás áfája - példa

2016. december 20.
Tusnádiné Ágoston Márta

Példa az áfa kulcs változás nehézségeire a pénztárgépes értékesítés során:

Nézzük meg, mi változott egy vendéglátóipari egység tekintetében 2017. január 1-től? A legfontosabb változás, hogy az éttermi szolgáltatások több esetében – azonban nem teljes körűen – 18%-ra csökkent az áfa kulcsa. Egy étteremben, kávézóban, cukrászdában ketté kell választani az értékesítést:

  • a helyben (akár önkiszolgáló rendszerben helyben) fogyasztott étel-ital szolgáltatásnyújtásnak, míg
  • az elvitelre vagy házhozszállítással vásárolt áru termékértékesítésnek minősül.

A szolgáltatások közül 5% áfa kulccsal adózik az előadóművész személyes közreműködésével szervezett vendéglátás, rendezvény. Az alkalmi szabadtéri rendezvény belépője után 18% áfát kell fizetni, és az étkezőhelyi vendéglátásban szintén sok esetben 18% az áfa. Ez alapján – a teljesség igénye nélkül – általánosságban elmondható hogy egy étterem, kávézó, cukrászda esetében helyben fogyasztás esetén

  • az alkoholos italok 27% áfa kulcs alá tartoznak,
  • a helyben készített alkoholmentes italok 18% áfásak (pl. kávé, tea, cappuccino, kakaó, limonádé, stb.),
  • a nem helyben készített italok 27% áfásak (pl. dobozos/üveges üdítők), illetve
  • a helyben készített étel 18% áfás, míg
  • a máshol készül étel 27% áfa kulcsú marad.

Az elviteles, házhozszállítással egybekötött étel-ital termékértékesítésnek minősül és a kereskedelmi vámtarifa szerinti besorolása alapján kell megállapítani az áfa kulcsot. Az az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. (Áfa tv.) 3. és 3/A. számú mellékelte a VTSZ szám alapján sorolja be a termékeket az 5%, illetve a 18% áfa kulcs alá. Ehhez feltétlenül szükség van egy olyan mélységű áruismeretre, ami alapján a termékek besorolása megbízhatóan elvégezhető. Ha ezt a vállalkozás nem tudja elvégezni, akkor javasolt egy szakértő besorolását, vagy az adóhatóság állásfoglalását kérni. Véleményem szerint ez az alapja a helyes áfa kulcs megállapításának.

Szilveszterkor – éppen éjfélkor – kellett volna átállítani a pénztárgépeket az éttermi vendéglátási szolgáltatás körében az új 18% adókulcsokra. Mivel szilveszter éjszakáján nem sokan vállalkoztak ilyen feladatra, a NAV 2016.12.31-én kiadott tájékoztatója szerint „nem kifogásolható, ha a szilveszteri éttermi szolgáltatásról 2017. január 1-jén történő fizetés esetén is 27%-os adómértéket alkalmaz a szolgáltató”.

További feladat, hogy a pénztárgépbe megképeztesse a vállalkozás legalább az általa alkalmazott, fenti bontás szerinti gyűjtést. Pénztárgépet érintő változást azonban csak a pénztárgép szerviz végezhet, ezért számolni kell azzal, hogy a szervizek telt házban üzemelnek az év elején. A 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet 42.§ szerint a forgalmazó (a bejelentéstől számított 8 napon belül) köteles cserepénztárgépet biztosítani a javítás idejére, ha ezt az üzemeltető kéri. A szerviz cserekészülék kapacitása viszont véges, ezért számolnunk kell arra, hogy cseregép igény esetén később tudják vállalni a pénztárgép átállítását.

A példából látható, hogy több vállalkozó könnyen eshet abba a nem várt helyzetbe, hogy egy adott időszakban (a pénztárgép javításának idejére) pénztárgépes nyugta helyett minden értékesítésről számlát állít ki. Ez növeli az adminisztrációt mind a vállalkozó, mint a könyvelő oldalán.

Mivel 2018-ban tovább csökken az éttermi szolgáltatás áfája 5%-ra, így a fent leírt folyamat egy év múlva várhatóan megismétlődik.